Șofranul este ingredientul considerat caviarul în lumea condimentelor. Astăzi este savurat în întreaga lume de milioane de oameni. Cei mai renumiți și prestigioși bucătari consideră șofranul ca un ingredient special în preparatele lor, care nu poate fi înlocuit, folosindu-l atât pentru a adăuga culoare, cât pentru a obține o aromă autentică și plăcută.
Istoria lungă și interesantă a șofranului datează de peste 4000 de ani, prin diferite civilizații, culturi și țări. Provine din planta Crocus sativus și necesită o climă continentală, rece iarna și caldă vara. Originea șofranului este incertă, diverși istorici îl plasează în Asia Mică. Șofranul a fost documentat pentru prima dată în secolul al VII-lea î.Hr. de botanicii asirieni. Răspândit de diferite culturi, datorită importanței acestui produs cu scopuri culinare și religioase, este folosit în mod obișnuit ca si colorant și aromatizant: în parfumuri, păr și îmbrăcăminte precum și ca plantă medicinală. În prezent apare în mai multe țări, dar în majoritatea în cantități foarte mici.
Iranul si Spania sunt țările producatoare de șofran cantitativ și calitativ, gasindu-se și in alte țări precum Maroc, Egipt, India și Turcia.
Putere de colorare: minim: 220 de unităţi.
A se păstra la loc uscat și ferit de lumină.