Este de culoare galben deschis, iar in ceea ce priveste gustul, reda usor aroma caracteristica a macului.
In ceea ce priveste efectele sale benefice, trebuie evidentiat continutul ridicat de carbohidrati si minerale, este bogat in calciu, cupru si magneziu. Prin consumul regulat al uleiului, putem ajuta organismul, contribuind la suplimentarea calciului, respectiv la prevenirea osteoporozei. In caz de tulburari de somn si neliniste, nervozitate, se recomanda consumul a 1-2 lingurite de ulei de mac cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare. Produsul nu trebuie confundat cu morfina si opiul produs din seminte de mac. Semintele de mac utilizate in timpul realizarii uleiului nu contin narcotice.
Uleiul de mac poate fi combinat perfect cu prajituri si deserturi (guba cu mac, briose), dar il recomandam si pentru salate proaspete si sosuri cu lamaie. La fel ca uleiul de nuca, poate fi perfect asociat cu branzeturile.
Uleiul de mac nu este recomandat pentru prajit, incalzirea directa a acestuia trebuie evitata.