Uleiul extras din semintele albe ale plantei pastreaza atat gustul distinctiv, cat si culoarea galben deschis a semintelor de susan.
Uleiul este extrem de bogat in fier si magneziu, iar in privinta vitaminelor putem mentiona vitaminele B1 si E. Prin utilizarea regulata a uleiului, ne putem intari sistemul nervos, iar combinat cu ulei de mac sau faina de mac, putem sustine, de asemenea, sanatatea oaselor. De asemenea, uleiul este cunoscut si in domeniul frumusetii.
Uleiul de susan este deosebit de popular in bucataria asiatica, il putem folosi pentru gatit si pentru aromatizare in acelasi timp. Datorita aromei sale placute, chiar si cele mai simple feluri de mancare devin mai speciale. Poate fi asociat cu orez sau chiar cu legume aburite, dar poate fi folosit si pentru supe si sosuri. In industria de frumusete este utilizat ca ulei de masaj.
Datorită punctului sau ridicat de fum, este potrivit pentru prajit, cu toate acestea, cei care il consuma datorita efectelor sale, sunt sfatuiti sa evite incalzirea uleiului.