Desi nu ati crede, istoria berii este strans legata de femei. Primele beri au fost facute in urma cu cateva mii de ani in Mesopotamia, de femeile care cautau sa obtina din cereale o bautura bogata in calorii. De-a lungul timpului, in majoritatea culturilor consumatoare de bere, aceasta era produsa de femei, iar Hildegard von Bingen, o calugarita din secolul  XII, scrie pentru prima data despre folosirea hameiului in bere pentru aroma si proprietatile sale de conservare.


(Sursa imagine: Wikimedia Commons)

In zilele noastre berea a fost promovata ca o bautura exclusiva a barbatilor, iar majoritatea reclamelor sunt despre prieteni care ies la o bere “ca baietii”. Foarte probabil s-a ajuns aici datorita berii comerciale, care trebuie sa fie simpla, ieftina si sa poata fi bauta in cantitari mari, iar doamnele delicate nu sunt percepute ca o piata tinta. Schimbarea a venit in ultimii ani cand berea artizanala a trezit si gustul femeilor, prin personalitate si diversitatea aromelor. In degustarile berilor noastre am intalnit femei care stiau foarte multe despre berea artizanala sau care identificau arome foarte fine, greu perceptibile pentru o persoana neantrenata.

 

Pale Ale si Cream Ale au fost preferate la prima degustare, fiind beri lejere, usor de baut pe timp de vara. In perioadele mai reci, femeile au ales Red Lager, Vienna Lager si Porter, beri mai dulcege, cu arome de malt prajit. Am fost surprinsi de cele mai indraznete cunoscatoare care au laudat India Pale Ale sau 2xIPA, beri puternice cu mult hamei, prea intense pentru multi bautori de bere. Lager si Hell Lager, mai apropiate ca arome de berile clasice, au avut cea mai mare trecere catre publicul larg, atat femei cat si barbati, ajutandu-i sa inteleaga prin comparatie calitatea produselor artizanale.

Noi credem ca berea artizanala e pentru toata lumea, femei si barbati deopotriva. Diversitatea aromelor va oferi senzatii placute in grupurile de prieteni, in cuplu si, de ce nu, cand va bucurati singuri de clipe de liniste.

Cheers!