Freddie Mercury a fost cântărețul și compozitorul britanic de muzică rock a cărui voce spectaculoasă și puternică a strălucit alături de trupa Queen din anul 1970 și până în prezent. Freddie, pe numele lui original Farrokh Bulsara, s-a născut la 5 septembrie 1946 în Stone Town – Zanzibar, Tanzania de astăzi.

Începuturi

În copilărie, Freddie a studiat la un internat din Panchgani, statul Maharashtra, India. Înclinat artistic încă de la o vârstă fragedă, a format acolo o trupă în care cânta la pian. Când Zanzibar a devenit parte a țării independente a Tanzaniei în 1964, Freddie s-a mutat împreună cu familia sa la Feltham, Anglia. Ulterior, a studiat arta grafică și design la Colegiul Tehnic și Școala de Artă Ealing, absolvind în 1969.

Influențat de stilul rock bazat pe blues, din acele vremuri, Freddie a început să cânte alături de diverse formații la Londra. De asemenea, s-a împrietenit cu chitaristul Brian May și cu bateristul Roger Taylor al formației Smile, iar în 1970, când solistul formației s-a retras, Freddie i-a luat locul. Nu a durat mult și a schimbat numele grupului în Queen și al său, Farrokh Bulsara, în Freddie Mercury.

 

Carieră

Încorporând elemente diverse de la heavy metal la glam rock, formația a debutat cu primul disc Queen în 1973, fiind urmat rapid de al doilea, în anul următor. În ciuda unui amestec impresionant de armonii vocale și chitară, Queen nu a reușit inițial să atragă prea mult atenția în afara Regatului Unit. Succesul spectaculos a urmat în 1977 cu „We Are the Champions” și „We Will Rock You” – care au devenit imnuri omniprezente la evenimente sportive din Marea Britanie și Statele Unite.

La începutul anilor 1980, Queen a devenit un fenomen internațional. În concertele lor din toată lumea, Freddie reușea să atragă fără efort zeci de mii de oameni prin prezența scenică flamboiantă și costumele revoltătoare.

La concertul Live Aid, un concert rock caritabil care a avut loc pe data de 13 iulie, 1985 în vederea strângerii de fonduri pentru combaterea foametei din Etiopia, Queen s-a bucurat de un succes enorm. Deschizând numărul lor prin Bohemian Rhapsody, a reușit prin Freddie Mercury să facă tot stadionul să bată din palme și să cânte la melodiile Radio Ga Ga, We Will Rock You și We Are The Champions. Acest lucru, dublat cu dansul lui Freddie în fața camerei în timpul melodiei Hammer to Fall, a dus la clasarea trupei Queen ca realizând cel mai bun concert live din istorie.  A fost evenimentul TV cu cel mai mare număr de spectatori din istorie: un număr de aproximativ 1.5 miliarde de persoane din 100 de țări care au vizionat acest concert în direct.

Viață personală

Deși și-a cultivat o personalitate de scenă extravagantă, Mercury era timid și retras, mai ales în preajma persoanelor pe care nu le cunoștea bine. De-a lungul vieții a dat foarte puține interviuri. Odată, el a spus: „când cânt, sunt extrovertit, dar pe dinăuntru sunt cu totul alt om”.

La începutul anilor 1970, Freddie a avut o relație de lungă durată cu Mary Austin. Relația a durat până la mijlocul anilor 70 când Freddie și-a recunoscut înclinațiile homosexuale. Cei doi au rămas însă prieteni de-a lungul anilor, până la finalul vieții lui Freddie. Într-un interviu din 1985, Mercury spunea despre Mary: „toate iubirile mele m-au întrebat de ce nu o pot înlocui pe Mary, dar este pur și simplu imposibil. Singurul prieten pe care îl am este Mary, și nu vreau pe altcineva. Pentru mine, ea a fost precum o nevastă. Credem unul în celălalt, este destul pentru mine. Nu aș putea să iubesc un bărbat așa cum am iubit-o pe Mary.”

La 24 noiembrie 1991, viața lui Freddie s-a stins, la mai puțin de 24 de ore după momentul în care a anunțat public că este infectat cu HIV. Muzicieni și fani din întreaga lume i-au adus omagii, Freddie fiind considerat un inovator și ambasador al rockului, o voce și o prezență scenică nemaiîntâlnită.

Deși au trecut aproape treizeci de ani de când Freddie a plecat dintre noi, el va rămâne în mintea a milioane de oameni din întreaga lume ca unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii rock. În septembrie 2010, în preajma celei de-a 64-a aniversări a lui Freddie, un sondaj efectuat printre fanii rock-ului l-a numit pe Freddie cea mai mare legendă rock din toate timpurile, clasându-l deasupra lui Elvis Presley.

Și noi credem că Freddie Mercury este și va rămâne o legendă a muzicii rock, de aceea am dat numele berii noastre Clusa 1946 2xIPA, după anul nașterii sale.

Surse:

http://www.freddiemercury.com/en/biography

https://www.britannica.com/biography/Freddie-Mercury

https://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury