Vă prezentăm o scurtă istorie a echipei noastre de suflet, FC Liverpool, căreia i-am dedicat berea CLUSA 1892 – Porter, bucuroși pentru câștigarea campionatului Angliei după 30 de ani!

De când a fost fondat în 1892, numele clubului de fotbal Liverpool a fost sinonim cu performanta. La nivel internațional, Liverpool este cel mai de succes club britanic din toate timpurile, cu o mulțime de trofee europene în palmares. Este una dintre cele mai populare echipe de fotbal din lume, cu peste 200 de cluburi de suporteri în cel puțin 50 de țări diferite. Și totuși, istoria lor magnifică va fi pentru totdeauna afectată de două dintre cele mai grave dezastre ale stadionului din toate timpurile: Heysel și Hillsborough, despre care vom povesti in rândurile de mai jos.

Începutul

După mutarea lui Everton în Goodison Park în 1892, președintele de atunci al clubului, John Houlding, s-a trezit brusc cu drepturile asupra stadionului Anfield și nici o echipă care să joace pe el. Întotdeauna un om practic, Houlding a decis repede să rezolve această problemă formând propriul său club – Liverpool. Nu trebuie confundat cu Liverpool Ramblers AFC care a fost fondat cu zece ani mai devreme.

După ce a devenit membru al Ligii de fotbal în 1893, echipa a reușit să promoveze în prima divizie după un sezon în divizia a doua. Încă de la început, Liverpool s-a impus ca unul dintre cluburile de top din Anglia, câștigând titluri de ligă în 1901, 1906, 1922 și 1923.

 

 

 

Era Bill Shankly & Bob Paisley

Deși un club extrem de popular chiar și atunci, Liverpool FC nu a fost deosebit de consecvent în perioada postbelică. După ce și-a revendicat al patrulea titlu de ligă în 1947, clubul a intrat într-o perioadă de mediocritate care a culminat cu retrogradarea în Divizia a II-a în 1954. Lucrurile s-au schimbat în bine după ce Bill Shankly a fost angajat ca manager. Primul ordin din timpul lui Shankly a fost schimbarea completa a primei echipe. Apoi a transformat camera de depozitare a clubului în celebrul „Boot Room”, un loc care avea să servească drept loc de întâlnire secret al antrenorilor pentru următoarele trei decenii.

Metodele neortodoxe ale lui Shankly au dat roade destul de curând. După ce a revenit în Prima Divizie în 1962, Liverpool a câștigat Liga doi ani mai târziu. În timpul mandatului lui Shankly ca manager, aceștia au cucerit încă două titluri de ligă (1966, 1973), două Cupe FA (1965, 1974), precum și primul lor trofeu european – Cupa UEFA din 1973. În 1974, Shankly și-a dat demisia din cauza nevoii de pauză, lăsând clubul în mâinile asistentului său, Bob Paisley.

Schimbarea nu a oprit dominația începută cu Shankly. Sub Paisley, Liverpool era o echipă remarcabil de consistentă: în cei nouă ani de conducere, clubul a câștigat incredibil șase titluri de campioni și trei cupe ale ligii. Domnia lor s-a răspândit și în Europa, Liverpool câștigând o Cupă UEFA și trei Cupe ale Campionilor Europeni în perioada 1976 – 1981. După retragerea lui Paisley în 1983, asistentul său Joe Fagan a continuat tradiția de succes conducând echipa la o tripla în primul sau sezon: Cupa ligii, Campionatul Angliei si Cupa Campionilor Europeni!

Tragediile din Heysel și Hillsborough

În 1985, Liverpool s-a confruntat cu Juventus în finala Cupei Campionilor Europeni. Din păcate, acel meci este si acum cunoscut pe scară largă ca scena dezastrului de la Heysel. După ce o parte din fanii mai recalcitranți au provocat prăbușirea unui zid perimetral, 39 de fani au fost zdrobiți. Având în vedere că vina pentru accident a fost pusă exclusiv pe seama fanilor lui Liverpool, tuturor cluburilor engleze li s-a interzis competițiile europene pentru următorii cinci ani.

În absența jocurilor europene, Liverpool a început să se concentreze asupra competițiilor interne. Dar după ce a câștigat încă două titluri de ligă în 1986 și 1988 și o FA Cup în 1985, tragedia a lovit din nou. În semifinala Cupei FA din 1989 dintre Liverpool și Nottingham Forest, 94 de fani au murit într-o mulțime de oameni, la doar șase minute după ce a început jocul. Până în prezent, dezastrul din Hillsborough rămâne cel mai grav dezastru pe un stadion din fotbalul englez.

Anii 1990 – 2000

După ce și-a revendicat al nouălea titlu de ligă în 1990, Liverpool a intrat într-o spirală descendentă. Cu doar câteva trofee de Cupă și câteva clasări mediocre în liga anilor ’90 și începutul anilor ’00, părea că steaua lui Liverpool a căzut.

Cu toate acestea,  și-au dovedit puterea în cel mai entuziasmant mod posibil: după ce au ajuns în finala Ligii Campionilor în 2005, au întors rezultatul de la 3-0 la pauză pentru a-i învinge pe AC Milan la loviturile de departajare. A fost numit „minunea de la Istanbul” si declarat unul dintre cele mai frumoase meciuri într-o finala de Champions League, cu Steven Gerrard, „unicul căpitan” într-o formă extraordinară! În următorul deceniu, Liverpool a fost văzută în cea mai mare parte jucând pentru menținerea în top 4, cu doar două trofee de Cupă și un final de liga pe locul al doilea. Liverpool a fost aproape de a câștiga Premier League în calitate de vicecampioni în 2002 si 2014.

Jurgen Klopp si fotbalul heavy metal

Adus ca înlocuitor al lui Brendan Rodgers, Klopp semnează un contract pe trei ani la 8 Octombrie 2015, și ajunge să joace finala de Europa League încă din primul an. Chiar dacă pierde finala cu Sevilla, Klopp este văzut ca un reformator al jocului, mai ales după meciul maraton împotriva fostei sale echipe, Borussia Dortmund din sferturile de finala. La nici un an de la semnarea contractului, Klopp își prelungește înțelegerea până în 2022 și începe la Liverpool o adevarată revoluție printr-un stil propriu denumit fotbalul „heavy-metal”.

Urmează finala de Champions League pierdută în fața lui Real Madrid în 2018 și succesul în anul următor în fața lui Tottenham: Campionii Europei dupa 14 ani! 2019 putea fi anul perfect pentru Klopp dar Guardiola o conduce pe City la un singur punct deasupra lui Liverpool la finalul campionatului, 98-97.

Sezonul 2019-2020 începe foarte promițător pentru fanii lui Liverpool și datorită jocului fantastic arătat, Liverpool câștigă campionatul Angliei după 30 de ani de pauză.

 

Clasamentul Premier League 2019–2020:

 1 Liverpool 99
2 Manchester City 81
3 Manchester United 66
4 Chelsea 66
5 Leicester 62

 

Fondat: 1892

Țara: Anglia

Oraș: Liverpool

Terenul de acasă: Anfield Road (1892-)

Principalele trofee

Prima divizie / Premier League: 19

Cupa FA: 7

Cupa Ligii: 8

Cupa Europei / Liga Campionilor: 5

Cupa UEFA: 3

Jucători proeminenți

Tom Watson, Alex Raisbeck, Ian Callaghan, Gordon Hodgson, Emlyn Hughes, Kenny Dalglish, Terry McDermott, Graeme Souness, Kevin Keegan, Ian Rush, John Barnes, Bruce Grobbelaar, Steve Nicol, Peter Beardsley, Steve McManaman, Robbie Fowler, Emile Heskey , Michael Owen, Jamie Carragher, Steven Gerrard, Fernando Torres, Xabi Alonso, Luis Suárez, Jordan Henderson, Mohamed Salah, Sadio Mane.

În toată existența sa Liverpool s-a bucurat de o susținere fantastică venită din toate colțurile lumii, dar în special de acasă, Anfield, unde la fiecare meci ascultăm cu lacrimi în ochi You’ll Never Walk Alone!

Clusa 1892 Porter s-a născut din două pasiuni: bere artizanală de calitate și fotbal de calitate. Nu mai este un secret că suntem fani Liverpool, de aceea am decis să îi sărbătorim dedicând berea Porter anului înființării clubului Liverpool FC. Legătura dintre berea artizanală Porter și Liverpool este deja evidentă, ambele englezești, intense și echilibrate.

Surse articol:

https://www.liverpoolfc.com

https://www.footballhistory.org

https://www.wikipedia.org