Stilul de bere american Pale Ale (APA)
Stilul de bere american Pale Ale (APA)
Diferența dintre American Pale Ale și English Pale Ale
Denumirea completă a stilului de bere Clusa 1173 este American Pale Ale. Am denumit-o pe scurt Pale Ale și pentru a nu o confunda cu English Pale Ale (deși dacă o guști nu ai cum să o confunzi) sau conform BJCP 2015 (organismul cel mai recunoscut în definirea stilurilor de bere) British Bitter. Așadar, American Pale Ale este fratele mai tânăr al berilor English Pale Ale. Originea acestui stil vechi de peste 300 de ani, vine la fel ca și sora mai alcoolizata și aromată IPA, tot din Marea Britanie. Cele doua stiluri English Pale Ale și American Pale Ale împart aceeași istorie, doar că versiunea americană a devenit un stil distinct și separat de cel vechi, în urmă cu doar 30 de ani.
Evident berea creată atunci nu mai are nimic în comun cu stilul Pale Ale de astăzi, născut sau renăscut în timpul Revoluției Americane a berii. Pentru mai multe date din istoria și originile acestei beri vă recomand să citiți secțiunea dedicată stilului IPA.
Diferențele dintre English Pale Ale (sau Bitter) și American Pale Ale sunt date de tipurile diferite de ingrediente folosite. Malțul englezesc este mai robust cu arome de nuci, iar cel american este curat, răcoritor, ascuțit. La fel și cu hameiul, cel american este cu note de citrice sau pin, iar cel englezesc este cu note florale.
Scurt istoric al stilului de bere Pale Ale
Pale Ale s-a născut o dată cu utilizarea cărbunelui ca sursă de încălzire. Înainte de aceasta, malțul era prăjit direct la foc, rezultând un malț cu un puternic caracter afumat, foarte bun la berile de tip stout sau porter. Cărbunele cu o ardere mai domoală decât lemnul, împreună cu aerul fierbinte generat, au dat posibilitatea producerii unui malț doar puțin prăjit, mai deschis la culoare având cu totul alte arome. Așa a apărut Pale Ale, cu prima mențiune a acestui nume in 1703.
După mai bine de 270 de ani, un nou stil de bere a apărut în California. La berăria Anchor Brewing a fost produsă berea Liberty Ale, după o rețeta de peste continent, acolo unde s-a născut Pale Ale, dar cu mici modificări: au înlocuit hameiul englezesc cu cel American, Cascade. Așa încât Liberty Ale a fost considerat precursorul ambelor stiluri IPA și APA, peste câțiva ani, o altă berărie celebră, Sierra Nevada, a produs primul ei APA.
APA face parte din clasa berilor Pale American Ale cu subclasele Blonde Ale și American Pale Ale.
Caracteristicile stilului de bere Pale American Ale
- O bere deschisă la culoare, aurie, cu fermentație neutră, curată, cu un gust de caramel mai puțin pronunțat decât varianta englezească;
- Mai puțin amară și mai slab alcoolizată decât sora mai mare IPA;
- Mai echilibrată și mai băubilă decât IPA;
- Răcoritoare și destul de hameiată, cu suficient malț încât să echilibreze gustul de hamei;
- Hameiurile folosite sunt de regulă cele moderne americane sau din Lumea Nouă.
Aroma: hamei moderat spre puternic, cu o paletă largă de arome citrice, florale, de pin, rășină, fructe tropicale, fructe cu semințe, pepene etc. Aroma de malț scăzut spre moderat, în general neutră și cu prezența redusă de aroma de malț special, gen: pâine prăjită, caramel, biscuit. Dry-hopingul nu este specific acestui stil. Totuși, atunci când există, adaugă în general o notă ierboasă aromelor deja prezente.
Caracteristici esențiale :
ABV: 4.5 %-6.2%
SRM: 5-10
IBU: 30-50
OG: 1.045-1.060
FG: 1.010-1.015
Autor: Lucian Stirban
Stilul Pale Ale îl găsiți în berea artizanală Clusa 1173.