Scurt istoric al stilului de bere Vienna Lager

Stilul Vienna Lager a fost produs pentru prima dată în Austria, în 1841, în același timp cu “omologul” său din Germania, berea Marzen din Munchen. În timp ce Vienna Lager a fost “inventat” de către celebrul Anton Dreher, Marzen a fost pus în operă de către prietenul său, nu mai puțin celebrul Gabriel Sedlmayr. Dreher a fost proprietarul Schwechat Brewery de lângă Viena, una din multele berării deținute de familia Dreher, cea care deținea monopolul în timpul Imperiului Austro-Ungar, cu ramificații din Trieste și până la Budapesta. Sedlmayr a fost proprietarul lui Spaden Brewey din Munchen.

Pentru a ajunge la originile acestor două beri, înfrățite nu doar prin caracteristici comune ci și prin prietenia dintre cei doi inventatori, trebuie să mergem până în Britania anilor 1800, când berăriile din peninsulă au schimbat cursul istoriei berii printr-o nouă tehnologie de prăjire a malțului. Această tehnologie presupunea încălzirea aerului pentru uscarea malțului și nu contactul direct malț – foc. Rezultatul era un malț de o calitate net superioară care a dat posibilitatea creării stilului de bere Pale Ale. În timp ce tehnologia de prăjire directă la foc a malțului dădea naștere unor malțuri mai închise la culoare, cu o distribuție inegală de gust prăjit sau chiar ars, cel britanic avea o culoare mai deschisă și note discrete de malț.

Așadar, cei doi prieteni au plecat într-o misiune de spionaj în Marea Britanie, în 1833, pentru a vedea cu ochi proprii minunea de peste canal. Mai mult decât atât, se spune că aceștia au mers chiar mai departe și au furat mostre din mustul de bere și drojdia utilizată, pentru analize ulterioare. S-au întors acasă, iar Dreher a început să experimenteze stilul britanic de prăjire a malțului și a creat un malț de culoarea chihlimbarului (galben protocaliu) doar puțin caramelizat pe care l-a denumit Malț Vienez. În 1841 a început să creeze berea Vienna Lager, prin combinarea acestui tip de malț cu drojdia de tip lager. Culoarea mustului de bere fiind un roșu arămiu, cu un profil delicat de note de pâine. În același timp, prietenul său Sedlmayr a creat propriul său stil de bere utilizând același tip de prăjire a malțului, însă la o temperatură mai mare. Așa a apărut ”sora” berii Vienna Lager, celebră peste tot în lume, berea Munich Marzen. Numele acesteia vine de la faptul că berea s-a făcut prima dată în Martie, fermentată și maturată în peșterile răcoroase. Malțul folosit de Sedlmayr a primit numele de “Munich malt” aceasta fiind singura diferență notabilă dintre cele doua beri înrudite. Munich Marzen este un pic mai dulce, cu o prezență a hameiului mai redusă ca la berea vieneză, dar și cu un pic mai mult alcool.

După Primul Război Mondial, popularitatea berii Vienna Lager a început să scadă în propria țară până chiar la dispariție. Însă “salvarea” acestui tip de bere istoric a venit tocmai din Mexic. După invazia Mexicului de către Napoleon al III-lea, acesta l-a instalat pe Maximilian I de la curtea Regală Austriacă, să conducă Imperiul Mexican de atunci. Chiar dacă domnia sa a fost de scurtă durată, sfârșindu-se cu execuția sa după trei ani. În acest interval, a promovat intens influențele austriece, printre care și cele ale berii Vienna Lager. Berarul Santiago Graf a avut un merit deosebit la promovarea acestei beri peste continent. Iar de aici până la introducerea berii în America, nu a fost decât un pas. A cunoscut și cunoaște o prezență intensă în toată istoria berii Americane, chiar dacă a preluat ceva și din modul de obținere a berii din acele vremuri prin adăugarea de cereale nemaltificate, în mod special porumbul.

Caracteristicile stilului de bere Vienna Lager

Face parte din clasa de beri “amber bitter European beer“, chiar dacă nu putem spune despre acest tip de bere că face parte din berile amărui, pentru anumite considerente neștiute, cel puțin de noi, a fost totuși încadrat în această clasă. Este mai degrabă o bere dulceagă, cu un gust predominant de malț și note foarte diverse din această clasă.

In Beer Judge Certification Program găsim următoarele caracteristici ale acestui stil de bere:

Impresii generale: o bere moderată în tărie, de culoarea chihlimbariului, din clasa lager, cu arome de malț și amăreală moderată. Gustul de malț este curat de pâine prăjită.

Aroma:

  • Malț: specifică după aromă;
  • Caracter: lager curat;
  • hamei: floral sau iute, dar foarte scăzut sau deloc.

Gust: ușor, complexitate elegantă de malț cu hamei doar pentru a avea o bere echilibrată, gustul de malț cu nuanțe bogate de pâine prăjită, dar fără influențe exagerate de caramel sau ars.

Caracteristici esențiale :

ABV: 4.7%-5.5%

SRM: 9-15

IBU: 18-30

OG: 1.048-1.055

FG: 1.010-1.014

Autor: Lucian Stirban

Lăsați-vă purtați de aroma stilului de bere Vienna Lager, din Austria până în Mexic, prin berea artizanală Clusa 1885.