Scurt istoric despre stilul de bere Cream Ale

Primele date despre acest stil de bere se pierd în negura mijlocului secolului al 19-lea în America. Nici măcar despre proveniența numelui “Cream Ale” lucrurile nu sunt foarte clare. După unele cronici, numele de “Cream” este dat de faptul că berea se servea în halbe în care pe fundul acestora se punea un “shot” consistent de drojdie. Berea era inițial destul de clară, dar după amestecul cu drojdie avea o consistență cremoasă. Cert este că face parte din cele doua beri celebre, din timpul revoluției americane a berii lager: “steam” și “cream ale“. În timp ce berea “steam “ este o bere fermentată cu drojdie de tip lager, la temperaturi mai ridicate decât cele uzuale, berea de tip “cream ale“ este o bere care utilizează drojdie de tip ale, dar la temperaturi mai joase decât cele tipice pentru drojdia de tip ale, adică un “pseudo” lager.

Acest stil de bere a apărut ca o necesitate și ca un răspuns la expansiunea berii de tip lager, introduse de emigrația germană din aceeași perioadă. Producătorii americani (care produceau beri de tip ale) trebuiau să găsească o bere care să “semene” cu cea de tip lager, dar să folosească tehnologia și avantajele berii de tip ale (care se producea într-un interval de timp mai scurt decât cea de tip lager și deci avea un avantaj economic). Aceste beri noi erau denumite “sclipitoare “(brilliant), “efervescente” (sparkling) sau “present use ale” adică de băut așa cum sunt, proaspete, servite după terminarea primei fermentații sau a celei secundare. “Cream ale” era de fapt porecla pentru aceste tipuri noi de beri.

Stilul Cream Ale în zilele noastre

A supraviețuit perioadei prohibiției americane, se produce și în zilele noastre, în special pentru nostalgicii vremurilor apuse. Pentru noua generație, și-a schimbat un pic din caracteristicile inițiale, urmând revoluția berii moderne. Ca și stil, se încadrează în clasa Pale Lager, dar nu uitați că este un pseudo Lager.

Este extrem de ușoară și răcoritoare, cu un aspect galben deschis, numai bună de băut în zilele călduroase. Aroma de hamei și malț este discretă în general, dar poate fi și cu note mai puternice, în funcție de interpretarea maestrului berar, așa cum îi stă bine berii craft, cu exprimare liberă, fără multe îngrădiri. Caracteristic acestei beri este o maturare (lagering) la temperaturi joase prin care se reduc notele de esteri fructate, rezultând o bere cu arome curate.

O caracteristică importantă pentru acest stil de bere este adaosul de porumb, în general sub formă de fulgi, utilizat pentru aroma specifică de dulceață, dar și pentru un corp cât mai ușor al berii.

Câteva caracteristici ale stilului de bere Cream Ale

Cream Ale are următoarele specificații in Beer Judge Certification Program:

Impresii generale : o bere curată, fără nuanțe, foarte atenuată, o aromă caracteristic americană de iarbă proaspăt tunsă. Foarte băubilă și răcoritoare, cu mai mult caracter decât berea tipică Amarican Lager.

Aromă:

  • Malț: mediu-scăzut spre scăzut cu o aromă dulceagă de porumb;
  • un nivel scăzut de DMS este acceptabil;
  • Hamei: mediu-scăzut spre zero, cu aromă ierbală.

Gust:

  • amăreală scăzută spre mediu-scăzută;
  • aromă de malț scăzut spre moderat, cu un gust dulceag;
  • în general foarte atenuată;
  • after taste dry spre puțin dulce.

Caracteristici esențiale :

ABV 4.2%-5.6%

SRM : 2.5-5

IBU : 8-20

OG 1.042-1.055

FG 1.006-1.012

Autor: Lucian Stirban

În portofoliul berăriei Clusa, acest stil de bere îl găsești în berea 1316 – CREAM ALE. Încearc-o!