O precizare de la bun început: chiar dacă stilul berii menționat pe sticlă este Hell Lager, am făcut acest lucru doar pentru a prescurta numele complet al berii pe care v-o propunem și anume German Hell (sau Helles) Export Beer. Diferențele sunt mici și totuși există.

Scurt istoric German Helles Export Beer

Se spune că, Hell Export Beer a apărut ca o necesitate pentru a putea menține calitățile berii nealterate cât mai mult timp, în vederea exportului. Pentru a reuși acest lucru, au crescut concentrația de alcool, asta comparativ cu sora sa, berea Hell clasică; dar și pentru a o echilibra. Evident, conține și o cantitate mai mare de hamei pentru amăreala față de Hell Classic.

Dar destul cu aceasta paranteză, să trecem la istoria acestei beri Hell, Helles sau Export Hell cum vreți să-i spuneți. În primul rând, este o bere de tip lager, numele vine de la culoarea berii, în germană ”hell” însemnând deschis la culoare, de fapt, traducerea cuvântului englezesc ”Pale”. A apărut la sfârșitul secolului al 19-lea in împrejurimile Munchen-ului  ca răspuns al berarilor bavarezi la berea extrem de populară, Pilsnerul Cehesc. Chiar dacă ambele beri au în comun o notă de amăreala iute de hamei asociată cu clasicul Pils, berea de tip Hell, original, este asociată cu o aroma de malț mai intensă decât Pilsnerul, la care aproape lipsește. Debutul acestei beri se spune că a fost în anul 1894, ca o încununare a tehnicilor de producere a berii Germane, Britanice și cele din Bohemia. Mergând mai departe, berea de export Hell, își are originile mai spre vestul țării, în regiunea Dortmund, de unde și asocierea (sau nu) a acestei beri cu stilul Dortmunder Beer.

Caracteristicile berii de tip Hell Lager

Caracteristic pentru acest tip de bere este apa cu nivel ridicat de minerale, malțul de tip Pilsner, hameiul nobil german sau cehesc și drojdia germană de tip lager. Are mai puțină aromă dată de hamei și mai mult corp decât berea Pils, dar mai amară și cu mai mult alcool decat Hell-ul clasic.

O bere extrem de versatilă și în ceea ce privește “food pairing-ul”, extrem de potrivită într-o zi de vară călduroasă, datorită caracterului revigorant și ușor al acesteia. Face parte din clasa de beri “Pale Bitter European Beer “ cu subdiviziunile sale German Leichtbier, Kolsch, German Pils și cea în discuție German Hell Export Beer.

In Beer Judge Certification Program găsim următoarele caracteristici ale acestui stil de bere:

Impresii generale: este o bere aurie echilibrată, o bere plăcută, germană, de tip lager, cu o tărie un pic peste medie, cu un corp moderat, aromă de hamei și caracter dat de malț, în limite normale.

Aroma:

  • hamei: aromă scăzută spre medie, în mod tradițional florală, spicy sau ierboasă;
  • malț cu aromă moderată de cereale dulci;
  • fermentație neutră, curată.

Gust: fără a predomina gustul dulceag de malț sau cel de hamei, trebuie să fie echilibrată cu o fină atingere de dulceață de malț, dar cu un final răcoritor, la care se adaugă amăreala dată de hamei.

Caracteristici esențiale:

ABV: 4.8%-6%

SRM: 4-7

IBU: 20-30

OG: 1.048-1.056

FG: 1.010-1.015

Autor: Lucian Stirban

Din portofoliul nostru, trebuie să încercați berea Clusa 1919 – HELL LAGER.